Gastro-intestinale stromale tumor (GIST)

Een sarcoom van de weke delen
Ons lichaam maakt voortdurend nieuwe cellen aan. Iedere cel bevat informatie die bij de celdeling gekopieerd wordt. Dit regelmechanisme kan door invloeden van buitenaf of van binnenuit verstoord worden, waardoor cellen ongeremd gaan delen.
Zo ontstaat er een celwoekering, oftewel een tumor. Kwaadaardige tumoren zijn onder te verdelen in de veelvuldig voorkomende carcinomen en de zeldzaam voorkomende sarcomen.

Carcinomen, zoals de tumoren bij borstkanker, maagkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker, ontstaan uit zogenaamde epitheelcellen. Dit zijn cellen die allerlei organen en weefsels in het lichaam bedekken. Bij de ziekte GIST is er geen sprake van carcinomen, maar van sarcomen. Een GIST is een wekedelensarcoom. Met 'weke delen' wordt in het algemeen het weefsel bedoeld dat zich onder de huid en rondom de organen en botten bevindt. In het specifieke geval van GIST gaat het om het steunweefsel rondom het maag-darmkanaal.

Gespecialisiseerde behandeling van GIST
Sarcomen komen veel minder vaak voor dan carcinomen en daarom zijn er ook relatief weinig oncologen die gespecialiseerd zijn in sarcomen.
De Contactgroep GIST geeft het advies om bij voorkeur naar een in GIST gespecialiseerd academisch centrum te gaan.
Tevens zijn er ziekenhuizen die nauw samenwerken met GIST-centra. Dan kan men in sommige gevallen toch in het ziekenhuis van eigen keuze, bijvoorbeeld vlakbij huis, behandeld worden. De diagnostiek, behandeling en follow-up in dat ziekenhuis moeten dan plaatsvinden in goed overleg met een GIST-centrum.
Ook kan een patiƫnt in overleg met zijn arts besluiten tot het aanvragen van een second opinion in een van die GIST-centra.